Und soodustavate ravimite kliiniline farmakoloogia ja kasutamise suundumused Eestis

Authors

  • Katrin Sonn
  • Ott Laius
  • Alar Irs

DOI:

https://doi.org/10.15157/ea.v0i0.12476

Abstract

Enamik und soodustavaid ravimeid võimendab aju une-ärkvelolekusüsteemi und soodustavate keskuste funktsiooni. Eestis kasutatakse uinutina valdavalt bensodiasepiine ning nn Z-ravimeid (zopiklooni ja zolpideemi), mis toimivad GABA-A (gamma-aminovõihape A) retseptori kaudu. Soodsama kõrvaltoimete profiiliga uinutite hulka kuuluvad melatoniin ja selle sünteetilised analoogid. Uudse toimemehhanismiga uinutite näiteks on oreksiiniretseptori antagonistid, mis ei ole Eestis praegu kättesaadavad.

Unehäirega patsiendi esmases käsitluses on oluline selgitada välja unehäire iseloom, nõustada unehügieeni suhtes ning teha kindlaks võimalikud kaasuvad terviseprobleemid. Uinuti vajadust peab iga patsiendi puhul põhjalikult kaaluma, arvestades uinutite märkimisväärseid koos- ja kõrvaltoimeid, patsiendi vanust ja kaasuvaid haigusi. Artiklis on toodud uinutite ja anksiolüütikumide kasutamise ning väljakirjutamise praktika suundumused Eestis viimastel aastatel.

Eesti Arst 2015; 94(11):684–688

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

How to Cite

Sonn, K., Laius, O., & Irs, A. (2015). Und soodustavate ravimite kliiniline farmakoloogia ja kasutamise suundumused Eestis. Eesti Arst. https://doi.org/10.15157/ea.v0i0.12476

Issue

Section

RAVIMITEAVE RAVIMIAMETILT