Migreeniga inimeste elukvaliteet ning selle hindamine

Authors

  • Kristi Anderson
  • Marit Pärt
  • Mart Kals
  • Sulev Haldre
  • Maigi Vija
  • Mark Braschinsky

DOI:

https://doi.org/10.15157/ea.v0i0.12632

Abstract

Migreen on inimese elu ning selle kvaliteeti vägagi mõjutav haigus. Migreeniga inimeste elukvaliteeti hindavate uuringute võrdluse muudab keeruliseks aga see, et uuringutes on kasutatud väga erinevaid küsimustikke ja skaalasid ning puuduvad piisavad andmed nende tulemuste omavaheliste seoste kohta.

Uuringu eesmärk oli võrdlevalt hinnata migreeniga inimeste elukvaliteedi hindamiseks kasutatavate küsimustike (üldine tervise mõju hindav, peavaluspetsiifiline ja migreenispetsiifiline küsimustik) tulemusi ning migreeniga inimeste elukvaliteeti.

Mittejuhuslikustatud läbilõikeuuringus võrreldi RAND-36 (ingl 36-item Health Survey) küsimustikuga saadud, uuringurühma kuulunud migreeniga patsientide (n = 105) tulemusi üldrahvastiku migreenita kontrollrühma (n = 176) sama küsimustiku tulemustega. Küsimustikuga RAND-36 saadud tulemisi võrreldi nii HIT-6 (ingl Headache Impact Test 6) kui ka MIDAS küsimustikega saadud tulemustega.

Kõigi kolme küsimustiku omavaheliste korrelatsioonide võrdlemisel selgus, et nii peavaluspetsiifilise HIT-6 kui ka migreenispetsiifilise MIDAS (ingl Migraine Disability Assesment Survey) küsimustiku tulemused korreleerusid RAND-36 üldise elukvaliteedi küsimustiku tulemustega. Arvestades seda, et üldise elukvaliteedi küsimustike täitmine on aeganõudvam, soovitame kasutada igapäevases kliinilises praktikas migreenispetsiifilisi küsimustikke.

Eesti Arst 2016; 95(3):155–161

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2016-03-24

How to Cite

Anderson, K., Pärt, M., Kals, M., Haldre, S., Vija, M., & Braschinsky, M. (2016). Migreeniga inimeste elukvaliteet ning selle hindamine. Eesti Arst. https://doi.org/10.15157/ea.v0i0.12632

Issue

Section

UURIMUS