Vereseerumi kasvajamarkerite kasutamine kliinilises praktikas

Authors

  • Marge Kütt
  • Vahur Valvere

DOI:

https://doi.org/10.15157/ea.v0i0.13139

Abstract

Vähi biomarkeri täpne definitsioon puudub. Tegemist on biomolekulidega, mida esineb nii veres, kudedes kui ka kehavedelikes. Neid biomolekule toodavad kasvajarakud või nende suurenenud tootmist mittekasvajalistes rakkudes saab seostada pahaloomulise kasvaja olemasoluga organismis. Vähi biomarkeritena on kasutusel geneetilised mutatsioonid, translokatsioonid ja geenide ekspressioonimustri muutused, mida uuritakse nii perifeerses veres kui ka kudedes. Vähi valguliste biomarkerite hulka kuuluvad hormoonid ja paljud erineva funktsiooniga valgud: ensüümid, glükoproteiinid, onkofetaalsed antigeenid ja retseptorid, mida uuritakse sagedamini verest.

Artiklis on keskendutud just valguliste biomarkerite kasutamisele ning käsitletud neid kasvajamarkerite nimetuse all. Tegemist on kliinilises praktikas kõige rohkem kasutatud vähi biomarkeritega, mille tõlgendamisprobleemidega puutuvad kokku paljude erialade praktiseerivad arstid.

Eesti Arst 2016; 95(9):597–603

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2016-10-25

How to Cite

Kütt, M., & Valvere, V. (2016). Vereseerumi kasvajamarkerite kasutamine kliinilises praktikas. Eesti Arst. https://doi.org/10.15157/ea.v0i0.13139

Issue

Section

KOOLITUSARTIKKEL