From Imperial Trade to Ethnic Business? The Economic Consequences of the Tartu Peace Treaty and the Bank G. Scheel & Co.

Authors

  • David Feest University of Hamburg

DOI:

https://doi.org/10.12697/AA.2020.3-4.03

Keywords:

Tartu Peace Treaty, Klaus Scheel, banking, national minorities, Baltic Germans, Soviet Russia

Abstract

Artikkel uurib Tartu rahuga kaasnenud majanduslike muutuste üht tahku, nn etnilise äri tähtsust ebakindlatel aegadel usalduse loomisel panga Georg Scheel & Co näitel. Enamik Scheeli panga kliente kuulus baltisaksa eliidi hulka, mistõttu mängis pank Eesti Vabariigis tegutsenud sakslaste kultuuri- ja sotsiaalelus keskset rolli. Artiklis aga näidatakse, et panga direktor Klaus Scheel oli aktiivne ka nn rahvuslikult ükskõiksete ning eestlaste ringkondades.

Eesti Vabariigi panganduselu pöördepunktiks võib lugeda 1920. aastat, mil nii Scheeli pank kui ka eestlastele kuulunud pangad rikastusid, kaubeldes Nõukogude Venemaalt tulnud kullaga, mis aitas luua uusi kontakte ja võimalusi nii isiklikul kui ka ärilisel tasandil. Kuigi saksa ühendused moodustasid Scheeli jaoks olulise usaldusvõrgustiku, ei olnud tema eesmärk vana korra taastamine. Koos eestlastest kolleegidega kuulus Scheel uute ärimeeste ja poliitikute ringkonda, kes kasutasid ära uues olukorras tekkinud võimalusi. Nad vaatasid tulevikku ja nende tegevuspiirkond oli vastloodud Eesti Vabariik.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

David Feest, University of Hamburg

David Feest is Research associate at the Nordost-Institut at the University of Hamburg.

Downloads

Published

2021-10-18