Raskete tüsistustega preeklampsia riskiteguriteta tervel naisel

Authors

  • Kadri Käver-Lomp
  • Kristiina Rull

Abstract

Preeklampsia on rasedustüsistus, mida Eestis esineb 1,3–1,8%-l sünnitajatest. Kuigi preeklampsia avaldub enamikul juhtudel hüpertensiooni ja proteinuuriana, kahjustab haigus ka teiste elundite funktsiooni. Preeklampsia algus on tihtipeale varjatud, sest rase ei pruugi haiguse sümptomeid tunda. Samas võib preeklampsia kiiresti süveneda ja rasketel juhtudel põhjustada eluohtlikke tüsistusi nii emale kui ka lootele. Ajusisene verejooks on harva esinev, kuid üks suurima suremusega tüsistus preeklampsia korral.

Artiklis on käsitletud 28 aasta vanuse korduvsünnitaja haigusjuhtu, kellel ilma eelnevate riskiteguriteta kujunes raske preeklampsia, mis tüsistus koljusisese verejooksuga. Edaspidi lisandus raske üldseisundi foonil Ogilvie sündroom ehk jämesoole pseudoobstruktsioon, mis halvendas haiguse kulgu veelgi. Multidistsiplinaarse lähenemise ja meeskonnatöö tulemusena patsient paranes ning jätkab praeguseks tavapärast elu.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2022-02-25

How to Cite

Käver-Lomp, K., & Rull, K. (2022). Raskete tüsistustega preeklampsia riskiteguriteta tervel naisel. Eesti Arst. Retrieved from https://ojs.utlib.ee/index.php/EA/article/view/18769

Issue

Section

HAIGUSJUHT