Farmakogeneetilise analüüsi kulutõhusus depressiooni ravis Eestis

Authors

  • Eva Juus
  • Lili Milani
  • Janika Alloja
  • Liina Haring
  • Mariliis Põld
  • Mikk Jürisson

DOI:

https://doi.org/10.15157/ea23888

Abstract

Taust. Depressiooni ravis kasutatavate antidepressantide (AD) tarvitamine on Eestis viimastel aastatel suurenenud, kuid mitmete ADde efektiivsus ja kõrvaltoimete risk sõltub muu hulgas ka geneetilisest variatsioonist. Farmakogeneetika kombineerib teadmisi farmakoloogiast  ja geneetikast eesmärgiga muuta medikamentoosne ravi ohutumaks ja efektiivsemaks.
Eesmärk. Hinnata teaduskirjanduse ja Eesti andmete alusel tervishoiu rahastaja perspektiivist farmakogeneetilise analüüsi (FGA) alusel juhitud AD-ravi kulutõhusust ja eelarvemõju Eestis võrreldes tavaraviga.
Metoodika. Kulutõhususe arvutamiseks koostati otsustuspuu mudel, milles arvestati efektiivsuse näitajatena ravivastuse ja remissiooni tekkimisega, elukvaliteedi hinnangutega ning geenitesti hinnaga.
Tulemused. FGA alusel juhitud AD-ravi võimaldab suurendada ravivastuse ja remissiooni tõenäosust ning vähendada kõrvaltoimete riski mõõduka ja raske depressiooniga patsientidel. FGA alusel juhitud AD-ravi ja tavaravi võrdluses oli täiendkulu tõhususe määr 30 700 eurot lisanduva kvaliteetse eluaasta kohta. Kõige enam mõjutas kulutõhususe hinnangut see, kui alates 12. nädalast eeldatakse FGA alusel juhitud AD-ravi ja tavaravi korral võrdset efektiivsust, ning geenitesti hind. Eeldades FGA alusel juhitud AD-ravi järkjärgulist rakendamist, oleks tõenäoline kumulatiivne lisakulu Tervisekassale 5,4 miljonit eurot viie aasta jooksul.
Järeldused. FGA alusel juhitud AD-ravi võib Eesti kontekstis pidada kulutõhusaks, kuid selle rakendamine on ressursimahukas.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2024-04-23

How to Cite

Juus, E., Milani, L., Alloja, J., Haring, L., Põld, M., & Jürisson, M. (2024). Farmakogeneetilise analüüsi kulutõhusus depressiooni ravis Eestis. Eesti Arst. https://doi.org/10.15157/ea23888

Issue

Section

UURIMUS