HIV- ja HCV-nakkuse ravi ja ravimiresistentsus

Authors

  • Radko Avi
  • Arina Šablinskaja
  • Pilleriin Soodla
  • Kristi Huik

DOI:

https://doi.org/10.15157/ea23889

Abstract

Seoses COVID-19-epideemia taandumisega on taas enam vaatevälja tõusnud ka teised viirused. Nende seast on inimese immuunpuudulikkuse viirus (HIV ) ja C-hepatiidi viirus (HCV) kindlasti olulised ka Eesti seisukohalt. Teatava kergendusega võib väita, et HIV-epideemia kõrgaeg maailmas ületati aastatuhande vahetusel. Rekorditeks võib pidada aastas rohkem kui 3 miljonit uut nakatumist 90ndate lõpul ning pea 2 miljonit surma 2000ndate alguses (1).
Siiski suureneb HIVga elavate inimeste arv maailmas pidevalt, kuna antiretroviirusravi ei ole võimeline organismi HIVst vabastama. Erinevalt HIVst on HCV-infektsioon viirusevastase raviga praeguste teadmiste kohaselt väljaravitav. Samas erineb ravile ligipääs maailmas piirkonniti ja jätkuvalt nakatub iga päev suur hulk inimesi ning viirusest vabanemine (kas iseeneslik või ravi tulemusel) ei väldi uuesti nakatumist. Nii HIV- kui ka HCV-nakkuse ravis on olulisel kohal ravimiresistentsuse tekkimine ja sellega arvestamine raviotsuste tegemisel. Artiklis on antud ülevaade kahe viirusnakkkuse – HIV ja HCV – ennetamise, ravi ja ravimiresistentsusega seotud suundumustest viimastel aastatel.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2024-04-23

How to Cite

Avi, R., Šablinskaja, A., Soodla, P., & Huik, K. (2024). HIV- ja HCV-nakkuse ravi ja ravimiresistentsus. Eesti Arst. https://doi.org/10.15157/ea23889

Issue

Section

ÜLEVAADE