Mida arvavad arstitudengid laste haiglahirmust?

Authors

  • Kätlin Kits
  • Triinu-Liis Loit
  • Anneli Kolk

DOI:

https://doi.org/10.15157/ea24379

Abstract

Taust. Haiglahirm on patsientide ravisoostumust ja arstiabi kvaliteeti mõjutav kriitiline tegur kõigis vanuserühmades, eriti oluline aga laste puhul.
Eesmärk. Töö eesmärk oli uurida arstitudengite teadmisi ja hinnanguid seoses laste haiglahirmuga.
Metoodika. Uuringus osales 256 Tartu Ülikooli V kursuse arstitudengit, kes täitsid autorite koostatud 12 küsimusest koosneva esseetüüpi ankeedi. Küsimused olid struktureeritud eesmärgiga selgitada välja osalejate suhtumine ja teadmised laste haiglahirmu ning selle võimalike leevendusmeetodite kohta. Vastuste baasil koostati märksõnad, mis klasterdati edasise andmeanalüüsi tegemiseks.
Tulemused. Tulemused näitasid, et ainult 5,5% arstitudengitest ei pidanud haiglahirmu oluliseks probleemiks. 88,3% üliõpilastest arvas, et hirmuga peavad tegelema eelkõige lapsevanemad, arstide ülesandeks pidas seda 45,7% ja muu meditsiinipersonali kohustuseks 79,3%. Selgus neli olulist põhjust haiglahirmuga tegelemiseks: hirmu ennetamine tulevikus (70,3%), kvaliteetse arstiabi pakkumine (66,8%), parem koostöö (48,0%) ja stressitaseme vähendamine (39,8%). Hirmu leevendamise võimalusteks peeti protseduuri selgitamist (73,4%), nüüdisaegsete distraktsioonimeetodite kasutamist (50,0%), sõbralikku ja mängulist lähenemist (20,3%).
Järeldused. V kursuse arstitudengite teadmised laste haiglahirmu kohta olid rahuldavad, kuid nad soovisid siiski rohkem infot hirmu vähendamise konkreetsete tehnikate kohta. Haiglahirmu käsitlust ei ole praeguseni meditsiiniteaduste õppekavas, kuid arvestades uuringu tulemusi on soovitatav see teema õppekavasse lisada.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2024-08-21

How to Cite

Kits, K., Loit, T.-L., & Kolk, A. (2024). Mida arvavad arstitudengid laste haiglahirmust?. Eesti Arst. https://doi.org/10.15157/ea24379

Issue

Section

UURIMUS