Duchenne’i lihasdüstroofia uued geeniteraapia ravivõimalused: ülevaade ja haigusjuhu kirjeldus

Authors

  • Sarah Marie Laidre
  • Eve Õiglane-Šlik
  • Karin Jesse
  • Katrin Õunap

DOI:

https://doi.org/10.15157/ea24557

Abstract

Duchenne’i lihasdüstroofia (DMD) on progresseeruva kuluga X-liitelise retsessiivse pärilikkusega neuromuskulaarne haigus, mida iseloomustab lapseeas algav kiiresti progresseeruv lihaste degeneratsioon, motoorse võimekuse langus, kõnnakuhäire, hingamispuudulikkuse kujunemine ja kardiomüopaatia. DMD tekib haigusseoseliste muutuste tõttu düstrofiini geenis, mille tagajärjel kas ei sünteesita üldse düstrofiinvalku või toodetakse düsfunktsionaalne valk. Duchenne’i lihasdüstroofia klassikalise ravi alustalad on kuni seniajani olnud füsioteraapia, ravi glükokortikosteroidiga ja multidistsiplinaarne rehabilitatsioon. Tähtsamad geeniteraapia ravisuunad DMD ravis on düstrofiini taastamine nonsenssgeenimuutuse supressiooni ehk läbilugemisteraapia abil, eksonit vahelejättev teraapia antisenssoligonukleotiidiga ja düstrofiini taastamine (viirus)vektorite abil.
Artikli eesmärk on anda ülevaade Duchenne’i lihasdüstroofiast, selle kliinilisest pildist, diagnoosimisest, klassikalisest ravist ja jälgimisest ning uudsetest geeniteraapia võimalustest. Artiklis on keskendutud kolmele kõige tähtsamale eespool nimetatud geeniteraapiale ning esitatud ka läbilugemisteraapia meetodil ravitud patsiendi haigusjuhu kirjeldus.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2024-10-18

How to Cite

Laidre, S. M., Õiglane-Šlik, E., Jesse, K., & Õunap, K. (2024). Duchenne’i lihasdüstroofia uued geeniteraapia ravivõimalused: ülevaade ja haigusjuhu kirjeldus. Eesti Arst. https://doi.org/10.15157/ea24557

Issue

Section

ÜLEVAADE