Oomega-3 rasvhapped vähendavad märkimisväärselt seerumi triglütseriidisisaldust düslipideemiaga patsientidel

Authors

  • Anu Hedman
  • Arvo Mesikepp
  • Rein Vahisalu

DOI:

https://doi.org/10.15157/ea.v0i0.9771

Keywords:

oomega-3 rasvhapped, triglütseriidid, düslipideemia, südame-veresoonkonnahaigused, kardiovaskulaarne risk

Abstract

Hüpertriglütserideemiat peetakse südame-veresoonkonnahaiguste iseseisvaks riskiteguriks, kusjuures triglütseriidisisalduse suurenemine veres 1 mmol/l suurendab kardiovaskulaarse haigestumise riski meestel 30% ning naistel isegi kuni 76%. Uuringud kalast ja kalaõlist toodetud oomega-3 rasvhapete mõjust tõestavad nende kaitsvat toimet aterosklerootilise südamehaiguse ning koronaarse äkksurma vastu. Uurimuse eesmärgiks oli hinnata 1,2 grammi oomega-3 rasvhapete toimet seerumi triglütseriidisisaldusele hüpertriglütserideemiaga patsientidel, kellel dieedisoovitustele vaatamata ei olnud seerumi triglütseriidisisaldus normaliseerunud ning kes ei saanud statiinravi. Eesti Arst 2005; 84 (11): 771–774

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2005-11-01

How to Cite

Hedman, A., Mesikepp, A., & Vahisalu, R. (2005). Oomega-3 rasvhapped vähendavad märkimisväärselt seerumi triglütseriidisisaldust düslipideemiaga patsientidel . Eesti Arst. https://doi.org/10.15157/ea.v0i0.9771

Issue

Section

UURIMUS