Vaakumravi kasutamine diabeetiliste jalahaavanditega patsientidel - Gordienko, Sergei (Eesti Arst, 2020)
Diabeet ehk suhkurtõbi on väga levinud krooniline haigus, mis väljendub kroonilise hüperglükeemiana. Sagedaseks diabeedi tüsistuseks on jalahaavandid, mis vajavad alati ravi. Standardravi hõlmab haavandi paikset hooldamist, nakkuse kontrolli, rõhu alandamist nii haavandi kui ka kalluse piirkonnas, koe perfusiooni parandamist ja metaboolset kontrolli. Viimaste aastakümnete jooksul on kasutusele võetud mitmeid uusi ravimeetodeid. Üks sellistest ravimeetoditest on vaakumravi, millel võib olla positiivne mõju diabeetiliste jalahaavandite paranemisele. Praegu ei ole võimalik lõplikke soovitusi vaakumravi rakendamise kohta anda, sest seni tehtud uuringud ei anna kvaliteetseid tõendeid, mis kinnitaksid, et vaakumravi on efektiivsem kui diabeetiliste jalahaavandite senine tavaravi. Kirjanduses on vähe tõendeid ka selle kohta, et vaakumravi on efektiivne ja ohutu meetod patsientide ambulatoorsel ravil.