Poppers’i põhjustatud makulopaatia. Haigusjuhu kirjeldus - Sulg, Anne; Nõupuu, Kalev (Eesti Arst, 2020)
Poppers on slängitermin inhaleeritavate nitritite kohta, mida kasutatakse pilvesolekutunde saavutamiseks ja seksuaalnaudingu suurendamiseks. Ühendid on lühitoimelised vasodilataatorid, mida algupäraselt on kasutatud südame isheemiatõve raviks, kuid 1970ndatel hakanud levima kui nn klubiained. Üldiselt arvatakse, et tegemist on suhteliselt ohutute ainetega, mille tarvitamisel pikaaegsed kõrvaltoimed puuduvad, kuid üha rohkem on kirjeldatud aine tarvitajatel kõrvaltoimena tekkinud kollatähni kahjustust ehk makulopaatiat. Artiklis on kirjeldatud 40aastase mehe haigusjuhtu ning antud ülevaade poppers’i toksilisest makulopaatiast.