Helmintiaaside esinemine Tartu ja selle ümbruse lastepäevakodude lastel ning seda mõjutavad tegurid - Remm, Mare (Eesti Arst, 2004)
Kuna alates 1990. aastatest süstemaatilist helmintoloogilist kontrolli Eesti lasteasutustes ei tehta, siis puudub ülevaade helmintiaaside tegelikust levikust lastel. Uurimuses selgitati helmintiaasidesse nakatumust ning seda mõjustavaid käitumuslikke, sotsiaalmajanduslikke ja olmetegureid 531 Tartu ning selle ümbruse 11 lastepäevakodu lapsel. 23% uuritutest leiti naaskelsaba, ühel lapsel piuglase nakkus. Nakatumus sõltus laste vanusest ja nende arvust perekonnas. Käitumuslikest harjumustest osutus ohtlikuks näpuimemine ning küünte närimine. Arvestades tulemusi, oleks soovitatav lasteasutuste laste ja personali süstemaatiline, iga-aastane enterobiaasi kontroll ning vajadusel ravi, millesse tuleks kaasata ka nakatunud laste perekonnad