Bakteriaalse meningoentsefaliidi käsitlus neurointensiivravi osakonnas - Seeman, Svetlana; Taba, Pille; Kaasik, Ain-Elmar (Eesti Arst, 2004)
Bakteriaalne meningoentsefaliit on raske ägeda kulu ja suure letaalsusega haigus. Artiklis on retrospektiivselt analüüsitud ja kirjeldatud 1997.-2001. aastal neuroanestesioloogia osakonda hospitaliseeritud mädase meningoentsefaliidi juhtude etioloogiat, riskitegureid, kliinilist sümptomatoloogiat, ravi ja ravitulemusi. Hospitaliseerimisel olid juhtivateks sümptomiteks palavik ja kuklakangestus; esinesid epileptilised hood, teadvushäired ja neuroloogiline koldeleid. Sageli kaasnes otorinolarüngoloogiline ja kopsupatoloogia. Teadvushäire ja krambisündroomi korral vajab meningoentsefaliidiga patsient ravi intensiivravi osakonnas