Amiodaroon ja kilpnäärmehaigused - Reppo, Ingrid; Volke, Vallo (Eesti Arst, 2021)
Suure joodisisalduse tõttu muudab antiarütmikum amiodaroon kilpnäärmeanalüüside tulemusi kõigil seda ravimit kasutavatel patsientidel. Umbes 3 kuud pärast ravi alustamist saavutatakse uus tasakaaluseisund, kus vaba türoksiini (fT4) sisaldus veres jääb referentsvahemiku ülapiirile või vähesel määral kõrgemaks ja kilpnääret stimuleeriva hormooni (TSH) tase normaliseerub. Ligi viiendikul patsientidest kujunevad amiodarooni mõjul kilpnäärme talitlushäired. Hüpotüreoosi kujunemisel ei ole vaja amiodaroonravi katkestada. Väljendunud hüpotüreoosi kujunemisel tuleb alustada L-türoksiiniga asendusravi, mille eesmärk hoida fT4 referentsvahemikus ja TSH sisaldus referentsvahemiku ülapiiri lähedal. Hüpertüreoosi korral tuleb amiodaroonravi katkestada ja patsient suunata erakorraliselt endokrinoloogi vastuvõtule.