Adduktorkõõluste hematoomi heterotoopne ossifikatsioon sporditrauma järel – haigusjuht ja kirjanduse ülevaade - Männard, Mari-Liis; Pääsuke, Reedik (Eesti Arst, 2023)
Heterotoopne ossifikatsioon (HO) on luukoe moodustumine skeletivälisesse piirkonda, mis on oluline tüsistus ortopeediliste operatsioonide ja protseduuride, luumurdude, küünarliigese vigastuste, laialdaste põletuste, suure energiaga pehmekoe-traumade ning traumaatiliste peaaju- ja seljaajuvigastuste puhul. Sõltuvalt etioloogiast võib HO esinemissagedus olla kuni 60%, trauma geneesiga HO moodustab kõikidest juhtumitest ligikaudu 60–75%. Trauma või operatsiooniga kaasnevad põletikulised protsessid loovad keskkonna, milles mesenhümaalsed tüvirakud hakkavad skeletivälises piirkonnas diferentseeruma osteoblastideks. Artiklis on kirjeldatud füüsiliselt aktiivset patsienti, kes vigastas jooksmise käigus parema reie adduktorlihaseid. Aasta jooksul kujunes m. adductor longus’e ja m. adductor brevis’e kõõluste piirkonda HO, mis vajas operatiivset ravi. Sporditraumajärgne reie adduktorlihaste kõõluste heterotoopne ossifikatsioon on väga harva esinev tüsistus.