Söögitoru seinasisene pseudodivertikuloos kui harva esinev söögitoru striktuuri põhjus. Haigusjuhu kirjeldus - Vaas, Signe; Rusin, Kristi (Eesti Arst, 2023)
Söögitoru seinasisene pseudodivertikuloos (esophageal intramural pseudodiverticulosis, EIPD) on harva esinev haigus, mida on kirjeldatud alla 200 haigusjuhu. EIPD kujutab endast söögitoru submukoossete näärmete ja näärmejuhade dilateerumist. Haigusel on mitmeid tüsistusi, millest kõige sagedasemaks on söögitoru striktuur. Artiklis on esitatud 78aastase meespatsiendi haigusjuhu kirjeldus. Patsiendil oli esinenud mitme aasta jooksul ebaselge põhjusega neelamishäire ja uuringutel oli leitud söögitoru ülaosa ahenemine, mille põhjustas söögitoru seinasisene pseudodivertikuloos. Teadaolevalt on see esimene EIPD haigusjuhu kirjeldus eesti keeles.