Aneurüsmaatilisest õndlaarteri tromboosist tingitud kriitilise jalaisheemia revaskulariseerimine retrograadse rekanaliseerimise angioplastikaga. Haigusjuhu kirjeldus - Kõre, Adele Karolina; Lotamõis, Kristina (Eesti Arst, 2025)
Alajäseme isheemia peamine põhjus on perifeersete arterite haigus. Jalga ohustava isheemia ravis on oluline kiiresti taastada verevarustus, et vältida jäseme amputatsiooni. Järjest levinumaks verevarustuse taastamise võimaluseks on kujunemas balloonangioplastika koos stendi paigaldamisega või ilma. See protseduur on üldjuhul antegraadne. Edutu antegraadse lähenemise korral võib kaaluda retrograadset lähenemist, et suurendada protseduuri õnnestumise tõenäosust. Rekanaliseerimata jäänud alajäseme gangreeniga patsientidel on lisaks suurele amputatsiooniriskile kõrge kardiovaskulaarsete tüsistuste risk, mistõttu on oluline leida lahendus ebaõnnestunud tavapärastele protseduuridele. Artiklis esitatud haigusjuhu kirjeldus on näide aneurüsmaatilise ja aterosklerootilise kahjustusega õndlaarteri korduvatest tromboklusioonidest tingitud jalaisheemia revaskulariseerimisest, kus pärast edutut tavapärast antegraadset lähenemist valiti patsiendi alajäseme päästmiseks keerukam retrograadse juurdepääsuga tehnika.