Luutsemendi implantatsiooni sündroom - Rannaveer, Karl Oskar; Lill, Marja; Vahi, Paul-Sander (Eesti Arst, 2025)
Luutsemendi implantatsiooni sündroom on liigese endoproteesimise perioperatiivne tüsistus, mis võib ohustada patsiendi elu. Sündroomi iseloomustavad luutsemendi implantatsiooni järel esinev hüpoksia, hüpotensioon, arütmiad, teadvuskadu või südameseiskus. Sündroomiga võivad kokku puutuda mitme eriala tervishoiutöötajad. Luutsemendi implantatsiooni sündroom on ebaselgete patofüsioloogiliste mehhanismidega tüsistus, mille käsitlemise meetmed on praegu piiratud. Artiklis on tutvustatud haigusjuhu näitel luutsemendi implantatsiooni sündroomi kliinilist pilti, kirjanduses väljapakutud patofüsioloogilisi mehhanisme, sündroomi diagnoosimist ja käsitlust.