Kopsuvähi sõeluuringu kulutõhusus Eestis - Alloja, Janika; Laisaar, Kaja-Triin; Juus, Eva; Kallavus, Kadi; Põld, Mariliis; Jürisson, Mikk; Laisaar, Tanel (Eesti Arst, 2025)
Taust ja eesmärk. Kopsuvähiga patsientide väikest elumust aitaks parandada haiguse varasem avastamine ja ravi. Siinse analüüsi eesmärk oli hinnata iga-aastasel madaladoosilisel kompuutertomograafilisel uuringul põhineva kopsuvähi sõeluuringu kulutõhusust ja mõju eelarvele Eestis võrreldes kopsuvähi tavapärase diagnostikaga. Uuringu sihtrühm on 55–74aastased inimesed, kelle kopsuvähi risk on suur (PLCOm2012noRace skoor > 1,5%). Metoodika. Analüüsiks koostati simulatsioonimudel, milles kasutati Eesti statistikat ja kuluandmeid ning Eesti kopsuvähi sõeluuringu katseprojekti kahe esimese aasta andmeid kopsuvähi levimuse, suremuse, staadiumijaotuse ja ravikulude ning sõeluuringu kulude kohta. Tervisekasu mõõdeti kvaliteetsetes eluaastates ning analüüsis arvestati nii sõeluuringu kasu (s.o staadiuminihe) kui ka kahjuga (s.o valepositiivsus ja ‑negatiivsus, ülediagnoosimine). Tulemused. Sõeluuringuga väheneks kopsuvähist põhjustatud surmade arv 13%, kuid kaasneks lisakulu keskmiselt 1381 eurot ühe sõeluuritava kohta tema eluea jooksul. Sõeluuringu lisakulu ühe võidetud kvaliteetse eluaasta kohta oli 19 400 eurot. Eelarvemõju analüüsi põhjal kaasneb kopsuvähi sõeluuringuga esimesel aastal Tervisekassale lisakulu hinnanguliselt 11,8 miljonit eurot, mis järgnevatel aastatel väheneb 6,6 miljonini, sest sihtrühmast on olemas parem ülevaade. Järeldused. Kopsuvähi sõeluuring Eestis on kulutõhus, arvestades Eestis kasutatavaid kulutõhususe piirmäärasid.