Predialüüsiprogramm Tartu Ülikooli sisekliinikus - Valge, Anneli; Telling, Kadri; Ots, Mai (Eesti Arst, 2003)
Krooniline neerupuudulikkus (KNP) tekib glomerulaarse filtratsiooni vähenemisel ja areneb neeruhaiguse tagajärjel neeru parenhüümi kahjustuse tõttu tavaliselt aastate või aastakümnete jooksul. Peamised neeruhaigused, mis progresseeruvad lõppstaadiumi neerupuudulikkuseni, on järgmised: diabeetiline nefropaatia, hüpertensioon, glomerulonefriit, polütsüstiline neeruhaigus, tubulointerstitsiaalne nefriit, pärilikud nefropaatiad jt. Iga kroonilise neeruhaiguse progresseerumise iseärasused ja kiirus olenevad haiguse varajasest diagnoosimisest ning põhihaiguse ja neeruhaiguse progresseerumist ennetavast optimaalsest ravist.