Vananemine ja valu - Kaasik, Ain-Elmar (Eesti Arst, 2003)
Vananemisega kaasnevad loomulikud degeneratiivsed protsessid ja sagenevad kroonilised haigused, mis võivad põhjustada valu. Siiski ei ole valu vananemise paratamatu kaasnäht ning selle mitmesugused avaldused olenevad peaaju erinevate osade seisundist. Valu patofüsioloogia olulisemad komponendid on substantsi P ja teiste neuropeptiidide vabanemine notsitseptorite ümbruses ja nende tsentraalsetel lõpmetel ning endorfiinide süntees kesknärvisüsteemi erinevates osades. Vanemaealiste isikute valusündroomi ratsionaalse ravi eelduseks on notsitseptiivse, neuropaatilise ja idiopaatilise valu võimalikult täpne eristamine. Eesti Arst 2003; 82 (3): 213–221