Primaarne süsteemne vaskuliit närvisüsteemi kahjustusega. - Pruunsild , Chris; Grünberg, Heli; Liivamägi, Hille (Eesti Arst, 2003)
Primaarne süsteemne vaskuliit on lastel harva esinev haigus, mille põhjuseks on immuunne düsfunktsioon. Haiguse kliiniline pilt on varieeruv, mistõttu diagnoosimine võib olla raskendatud. Kirjeldatud juhul esines kliinilises pildis kauakestev palavik ning vereanalüüsis põletikunäitajate mõõdukas tõus, millele lisandusid artriit, perikardiit ja kesknärvisüsteemi kahjustus. Peaaju vaskuliitiliste isheemiliste kollete diagnoosimiseks kasutati magnetresonantstomograafiat. Eesti Arst 2003; 82 (2): 70–73 HAIGUSJUHT