Hüperoksia – kas uus võimalus südamelihase kaitseks? - Ruusalepp, Arno; Valen, Guro; Vaage, Jarle; Starkopf, Joel; Zilmer, Mihkel; Tähepõld, Peeter (Eesti Arst, 2003)
Aeroobsetele organismidele on hapnik elutähtis ja hapniku defitsiit viib organismi kahjustusele. Nii südamelihase isheemia reperfusioonikahjustuse kui ka isheemilise eelkohastumuse patofüsioloogias mängivad olulist osa hapniku reaktiivsed osakesed. Hapniku kõrge osarõhk ja kestev ekspositsioon võivad põhjustada hapniku reaktiivsete osakeste kestva liigproduktsiooni, mis ületab organismi antioksüdantse kaitsevõime ja kutsub esile kahjustava oksüdatiivse stressi. Samas on hapniku reaktiivsetel osakestel oluline füsioloogiline roll rakkude signaalmolekulidena, mis osalevad rakusiseste adaptatsioonimehhanismide aktivatsioonil. Eesti Arst 2003; 82 (1): 22–28