2004. aasta Nobeli laureaadid füsioloogias ja meditsiinis - Tomberg, Tiiu (Eesti Arst, 2004)
Selle aasta Nobeli auhind määrati kahele USA teadlasele avastuste eest, mis selgitavad haistmisanalüsaatori talitlust. Senini on haistmissüsteemi talitlus – lõhnataju tekkimine, lõhnade eristamine ja talletamine mälus – olnud kõige salapärasem võrreldes teiste sensoorsete süsteemide talitlusega. USA teadlased Richard Axel (58 a) Columbia Ülikooli Howard Hughes’i meditsiiniinstituudist New Yorgis ja Linda Buck (57 a) Fred Hutchinsoni vähiuurimise keskusest Washingtonis avaldasid 1991. aastal ühise töö, kus nad kirjeldasid suurt, ca 1000 geeni hõlmavat geeniperekonda erinevat tüüpi lõhnaretseptorite jaoks. Ühisartikli avaldamise järel on teadlased töötanud teineteisest sõltumatult ja paralleelselt olfaktoorse süsteemi ülesehituse selgitamisel alates molekulaarsest tasemest. Eesti Arst 2004; 83(11): 782-783