Atoopiline sensibiliseerumine täiskasvanud elanikkonna hulgas Tallinnas (FinEsS-uuringu tulemused) - Raukas-Kivioja, Aet; Lillak, Elvi; Raukas, Evi; Loit, Helle-Mai; Täht, Ingrid; Põlluste, Jaak; Laht, Lea; Jannus-Pruljan, Lii; Meren, Mari; Veideman, Tatjana (Eesti Arst, 2004)
Uuringus hinnati atoopilise sensibiliseerumise levimust Tallinna täiskasvanud elanike hulgas, tuginedes 15 inhaleeritava allergeeniekstraktiga teostatud nahatorketesti tulemusele. Lisaks hinnati seoseid atoopilise sensibiliseerumise ning astma, allergilise riniidi ja/või konjunktiviidi ning hingamisteede sümptomite vahel. Leiti, et atoopilise sensibiliseerumise levimus Tallinnas (34,5%) paigutub erinevate Lääne-Euroopa riikide elanikkonna seas leitud levimuste vahemikku, olles keskmisest pigem suurem. Eesti Arst 2004; 83 (7): 436–440