Katku ja koolera levikust Eestis - Jõgiste, Ants; Varjas, Juta; Rjabinina, Jelena (Eesti Arst, 2004)
Katk ja koolera on pälvinud inimkonna tähelepanu enam kui teised nakkushaigused. Põhjuseks on nende haiguste sage epideemiline levik ja sellega kaasnevad arvukad surmajuhud. Inimkond on varem olnud võrdlemisi abitu, võideldes nende nakkushaiguste vastu. Tänapäeval on katku ja koolera tõrje korraldatud rahvusvahelise koostööna, mis hõlbustab nakkuse leviku tõkestamist epideemia korral. Artikli eesmärgiks on anda ajalooline ülevaade katku ja koolera taudidest Eestis ning iseloomustada lühidalt nende haiguste levikut kaasajal. Mõlemad on eriti ohtlikud nakkushaigused ja kuuluvad nn karantiinhaiguste rühma. Eesti Arst 2004; 83 (7): 463–467