Söömishäiretest põhjustatud amenorröa ja viljatus - Matt, Kadri; Vellend, Olesja (Eesti Arst, 2004)
Naise normaalne reproduktiivne funktsioon on kompleksne protsess, milles elustiilil ja toitumisel on tähtis osa. Nälgimine või oluline kaalulangus võib põhjustada puberteedieas tütarlastel soolise arengu peetust ja primaarset amenorröad, reproduktiivses eas kasvab menstruatsioonifunktsiooni häirete, sekundaarse amenorröa ja viljatuse sagedus. Raseduse iseeneslikke katkemisi, kaasasündinud arengurikkeid, perinataalse suremuse sagenemist ning madalakaaluliste laste sündi seostatakse viljastumis- ja rasedusaegse nälgimisega. Vaegtoitumise või nälgimise tagajärjel kujunenud reproduktiivse funktsiooni häired ja naiseviljatus on enamasti küll pöörduva iseloomuga, kuid teatud juhtudel on täielik tervenemine ja fertiilsuse taastumine väga pikaajaline protsess. Eesti Arst 2004; 83 (6): 374–378