Bakteriaalsete meningiitide ravipõhimõtted - Taba, Pille; Seeman, Svetlana (Eesti Arst, 2004)
Bakteriaalne meningiit on vaatamata antibakteriaalse ja intensiivravi arengule suure letaalsusega haigus, millesse haigestub maailmas igal aastal üle miljoni inimese. Mädase meningiidi diagnoosi ja ravi aluseks on kliiniline leid, liikvorileid ning tekitaja identifitseerimine. Enne tekitaja mikrobioloogilist identifitseerimist alustatakse empiirilistantibakteriaalset ravi, arvestades patsiendi vanust ning immuunsüsteemi seisundit. Antibakteriaalset ravi tuleb alustada nii vara kui võimalik, kasutades laia spektriga bakteritsiidse toimega hematoentsefaalset barjääri hästi läbivaid antibiootikume.