Alkoholi ja narkootiliste ainete osakaal vigastussuremuses ning sellega seotud majanduslik ja sotsiaalne kahju Eesti ühiskonnale - Drikkit, Ilona; Uusküla, Lenno; Väli, Marika; Kaasik, Taie (Eesti Arst, 2004)
Alkoholi ja narkootiliste ainete osalust uuriti kõigis vigastussurma juhtumeis, mis leidsid aset Eestis aastail 2000–2002 alla 65aastaste meeste ja naiste hulgas. Arvutati vigastussurmade tõttu kaotatud elu- ja tööaastad ning viimastest johtuv majanduslik kahju Eesti ühiskonnale. Rohkem kui pooled uuritutest olid fataalse vigastuse saamise ajal alkoholijoobes, sealjuures umbes 1/3 raskes joobes. Ainuüksi vigastussurmade tõttu kaotatud tööaastatest tulenev majanduslik kahju, arvestamata ravikulusid ja invaliidsustoetusi, oli 2002. aastal 1,7 miljardit krooni, moodustades 1,73% vastava aasta SKPst. Alkoholi liigtarvitamine on suure vigastussuremuse, aga ka paljude teiste tervisehäirete ja surmajuhtude peamiseks vahetuks põhjuseks praeguses Eestis. Tähelepanu väärib üha suurenev narkootikumide kaasa-aitav roll fataalsete vigastuste tekkes.