Polütsüstiliste munasarjade sündroom – kliiniline tähendus - Matt, Kadri; Grištšenko, Liidia (Eesti Arst, 2004)
Polütsüstiliste munasarjade sündroom ehk PCOS on kõige sagedasem endokrinopaatia reproduktiivses eas naistel. PCOS seostub heterogeense kroonilise oligo-anovulatsiooni ja hüperandrogenismiga. PCOSi põhjustavaid tegureid ei ole täpselt selgitatud, kuid haiguse esinemine perekonniti viitab geneetilise koodi tähtsusele. Tänapäevane PCOSi hüperdiagnostika noortel naistel viitab vajadusele täpsustada haiguse diagnostilisi kriteeriume selle preventsiooni ja ravi eesmärgil. PCOSi kaasaegne ravi on sümptomaatiline ja empiiriline ning suunatud naise organismi ainevahetuse parandamisele ja viljakuse taastamisele.