Invasiivsete patogeenide struktuur ja antibiootikumitundlikkus: olukord Eestis 2004 - Rõõm, Aino; Sepp, Epp; Nemtseva, Galina; Mägi, Helle; Abel, Kadi; Kermes, Kadri; Kirs, Kaisa; Otter, Karin; Lõivukene, Krista; Päro, Kristel; Jürna, Marika; Ivanova, Marina; et al. (Eesti Arst, 2005)
2004. aastal toimus Eesti haiglates invasiivsete infektsioonitekitajate prospektiivne uuring Euroopa antimikroobse resistentsuse jälgimise süsteemi (EARSS) protokolli alusel. Grampositiivsete ja gramnegatiivsete patogeenide suhe oli kaks ühele. Invasiivsetestmikroobidest moodustasid kolmandiku koagulaasnegatiivsed stafülokokid, millele järgnesid E. coli, S. aureus, Enterobacteriaceae ja Enterococcus spp. Kõik Eesti invasiivsed patogeenid osutusid suhteliselt antibiootikumitundlikeks. ESBL (laia spektriga beetalaktamaasid) positiivseid E. coli tüvesid esines 3,6% ja Klebsiella spp. omi 23%. Peamised antibiootikumiresistentsuse probleemid olid seotud A. baumannii ja P. aeruginosa tüvedega. Eesti Arst 2005; 84 (8): 520–526