Hemiballism ja diabeet - Perli, Anne (Eesti Arst, 2005)
Hemiballism on hüperkinees, mida iseloomustavad ühe kehapoole heitlevad-visklevad liigutused. Kindlasti tuleb aga pidada unikaalseks sündroomiks diabeediga seonduvat hemiballismi. Kogu maailmas on praegu umbes 150 miljonit diabeetikut. Suhkruhaigete arv arenenudriikides kasvab epideemiliselt, ulatudes oletatavasti aastaks 2025 kuni 6%ni rahvastikust. 80–90%sellest moodustab omakorda II tüüpi diabeet (1). Dekompenseerunud suhkurtõvega seotud hemiballistlik sündroom on senini teenimatult vähe arstkonna tähelepanu pälvinud. Eesti Arst 2005; 84 (1): 19-24