Albert Valdes – 120 - Toomsalu, Maie (Eesti Arst, 2005)
Ülikooli loodusteaduskonda, 1909. a aga läks üle arstiteaduskonda ja lõpetas selle 1914. a. III kursuse üliõpilasena hakkas A. Valdes prof V. Afanasjevi juhendamisel loomkatsete varal välja selgitama salvarsaani toksilist mõju kudedele ja 1912. a aastal sai ta teadusliku uurimuse eest kuldmedali (1). Aastatel 1912–1914 töötas ta TÜ patoloogia instituudi prosektori abi kohusetäitjana ja samal ajal patoloogilise anatoomia assistendina Tartu loodus- ja meditsiiniteaduste eraülikoolis (Rostovtsevi eraülikool). Instituudi teaduslik õhkkond vaimustas Valdest ja oli pikemata selge, et temast saab patoloog. Looduse poolt oli noormehele kaasa antud suurepärane joonistamisoskus (2). A Valdes abiellus 1912. a Rostovtsevi eraülikoolis õppiva Maria Valsiga, abiellumiseks tuli luba küsida ülikooli rektorilt (2). Eesti Arst 2005; 84 (1): 60-62