Vitiliigo – mis on teada tänasel päeval? - Silm, Helgi; Kingo, Külli; Karelson, Maire (Eesti Arst, 2006)
Vitiliigo ehk laikpigmenditus on omandatud pigmentatsioonihäire, mille korral esineb koldeline pigmendi kadu nahas, karvades ja limaskestades. Depigmentatsiooni paigutuse ja ulatuse alusel eristatakse haiguse erinevaid vorme. Haiguse patogenees pole tänaseni lõplikult selge. Haigete veres on avastatud erinevaid melanotsüütide pinna- ja tsütoplasma-antigeenide vastaseid antikehasid. Enamik haigusjuhte esineb sporaadiliselt, kuid 20%-l generaliseeritud vitiliigo haigetest on täheldatud haiguse esinemist perekonnas. Auto immuun haigusi põdevate haigete seas tuleb vitiliigot ette 10–15 korda sagedamini. Eesti Arst 2006; 85 (7): 438–444