Locked-in sündroom - Lill, Margit; Taba, Pille; Lüüs, Siiri-Merike; Seeman, Svetlana (Eesti Arst, 2006)
Locked-in ehk sisselukustussündroom on harva esinev neuroloogiline seisund, millele on ise loomulikud tetrapleegia, anartria ja säilinud teadvus. Silmade pilgutamine ja vertikaalsed liigutused on säilinud ning see on patsiendile sageli ainus võimalus suhelda välismaailmaga. Tavalisemad tekkepõhjused on ajusilla ventraalse osa infarkt, hemorraagia või trauma. Locked-in sündroomi on keeruline eristada teadvuse -häiretest, kuna puuduvad tahtlikud liigutused ning sõnaline suhtlus, kuid täpne diagnoos on oluline edasise rehabilitatsiooni ning prognoosi seisu kohalt. Tänapäeval on selliste patsientide kümne aasta elulemus suur – kuni 80%. Artiklis on esitatud 60aastase meespatsiendi haigusjuht, kellel tekkis ajusillainfarkt ning klassikaline locked-in sündroom basilaararteri sulguse tagajärjel. Eesti Arst 2006; 85 (6): 394–395