Akne ravi isotretinoiiniga suvekuudel - Topnik, Aade; Dejeva, Elena; Pärna, Ene; Kesküla, Erika; Rajangu, Heli; Raudsepp, Heli; Mets, Heli-Reet; Kivimägi, Kersti; Kingo, Külli; Tedremets, Liina; Tampere, Marge; Allik, Margit; et al. (Eesti Arst, 2006)
Isotretinoiin (Roaccutane®) on ravim, mida kasutatakse raske akne raviks. Ravimi kasutamine suvekuudel on siiani olnud problemaatiline selle võimalike kõrvaltoimete – ülitundlikkus valguse suhtes ja foto allergilised reaktsioonid – tõttu päikesekiirguse mõjul. Seni tehtud uuringud on lõppenud järeldu sega, et suurenenud tundlikkus päikese suhtes ei ole fotoallergiline reaktsioon, vaid mitte klassikaline fototoksiline reaktsioon, mille korral tekib toksiline rakukahjustus ja hilisemat allergiseerumist ei toimu ning mille sagedus on 5–12%. Käesolevas töös uuritud isotretinoiini kõrval toimena kirjeldatud fototoksiliste reaktsioonide esinemis sagedus Eestis suvekuudel oli 4,3%. Eesti Arst 2006; 85 (4): 301–306