Homotsüsteiin ja hüpertensioon - Zilmer, Mihkel; Muda, Piibe; Teesalu, Rein (Eesti Arst, 2006)
Hüpertensioon on oluline kardiovaskulaarsete haiguste riskitegur. Homotsüsteiin on väävlit sisaldav aminohape, mida toodetakse peaaegu kõigis inimese kudedes asendamatu aminohappe metioniini demetüülimisel. Hüper homotsüsteineemia halvendab endoteelist sõltuvat vasodilatatsiooni nii normotensiivsetel kui ka hüpertensiivsetel isikutel ja soodustab hüpertensiooni teket mitme mehhanismi kaudu. Hüper homo tsüsteineemiaga seostuv oksüdatiivne stress ning endoteeli düsfunktsioon on neist üks olulisemaid. Antihüpertensiivse ravi mõju homotsüsteiinisisaldusele vajab veel täiendavat uurimist. Eesti Arst 2006; 85 (2): 97–101