Pärilike haiguste ja kaasasündinud väärarengute ennetamine – rasedate sõeltestprogrammid riskirühma selgitamiseks - Sitska, Mari (Eesti Arst, 2007)
Rasedate sõeltestprogrammid võimaldavad invasiivse vahelesegamiseta välja selgitada kõikide sünnitajate hulgast naisi, kelle lootel on kromosoomihaiguse või teatud tüüpi kaasasündinud väärarengu suurenenud risk. Riskirühma naisi uuritakse edaspidi põhjalikumalt: tehakse korduv ultraheliuuring kvalifitseeritud spetsialisti juures või loote kromosoomianalüüs. Loote patoloogia avastamise korral on võimalik rasedus katkestada ja vältida haige lapse sündi. Artiklis on antud ülevaade sõeltestimise võimalustest nii raseduse I kui ka II trimestril ning käsitletud üksikasjalikumalt, milliseid markereid selleks kasutatakse ja milline on erinevate sõeltestimise strateegiate efektiivsus. Eesti Arst 2007; 86 (12): 992–996