Paraneoplastiline sündroom. Haigusjuhtude kirjeldus - Perli, Anne; Suigom , Mare; Glükmann, Meeli; Vanakesa, Tõnu (Eesti Arst, 2007)
Paraneoplastiline sündroom (PNS) on kasvaja indutseeritud immunoloogiline reaktsioon, mis algselt kujutab organismi kaitsemehhanismi kasvaja vastu, kuid mis tabab n-ö ekslikult närvisüsteemi rakke. Neuroloogide koostöö immunoloogidega onkoloogia vallas on uus valdkond meditsiinis. 2002. aastal asutati PNSEuronet, organisatsioon, mis registreerib, uurib ja analüüsib paraneoplastilisi sündroome Euroopa Liidus, tehes ühtlasi koostööd kogu maailma selle ala spetsialistidega. Ka Eesti arstidel on nüüdsest võimalik avardada oma diagnostikat selles valdkonnas. Artiklis käsitletakse kolme paraneoplastilise sündroomi juhtu. Eesti Arst 2007; 86 (11): 898–904