Downi sündroom – immuunsüsteemi häiretega kromosoomihaigus - Kisand, Kai; Reimand, Koit; Salur, Liina; Uibo, Oivi; Uibo, Raivo; Žordania, Riina; Reimand, Tiia; Talvik, Tiina; Metsküla, Kaja (Eesti Arst, 2007)
Downi sündroomi (DS) ehk 21. kromosoomi trisoomia korral esineb mitmesuguseid haigusnähte, millest osa on seotud immuunsüsteemi funktsiooni häiretega. Artiklis käsitletud uuringust ilmnes, et 15aastastel ja vanematel DS-haigetel esineb tuumavastaseid ning retikuliinivastaseid antikehi oluliselt sagedamini kui tervetel. Üksikutel haigetel leiti ka pankrease saarekeste, kilpnäärme ja mao parietaalrakkude vastaseid autoantikehi. Perifeerse vere rakkude hulgas oli DS-haigetel märkimisväärselt suurenenud mälufunktsiooni omavate CD45RO+ lümfotsüütide hulk, mis võib olla üheks autoimmuunnähtude sagedasema esinemise põhjuseks neil haigetel. Eesti Arst 2007; 86(8):506-511