1. tüüpi diabeedi uued ravimeetodid - Heilman, Kaire; Tillmann, Vallo; Einberg, Ülle (Eesti Arst, 2007)
Hea glükeemiline kontroll aitab ennetada suhkurtõve hilistüsistuste teket. Et parandada haiguse kompensatsiooni ja haigete elukvaliteeti, on kasutusele võetud uusi insuliini manustamise viise. Samuti on maailmas rakendatud kõhunäärme ja β-rakkude siirdamist. Inhaleeritav insuliin on näidanud sarnast efektiivsust süstitava lühitoimelise insuliiniga ja seda soovitatakse kasutada nõelakartusega patsientidel. Insuliini-pumpravi võimaldab võrreldes mitmesüsteraviga füsioloogilisemat insuliini manustamist ning langetada glükohemoglobiini taset. Kõhunäärme ja β-rakkude siirdamisi piirab seni aga eluaegse immunosupressiivse ravi vajalikkus ning doonormaterjali puudus. Eesti Arst 2007; 86(8):513-516