Trombotsüütide agregatsiooni inhibeerimine B6-vitamiini vitameeridega in vitro koronaarhaigetel - Mardla, Vilja; Rätsep, Indrek; Kobzar, Gennadi; Špitsmeister, Merli; Samel, Nigulas (Eesti Arst, 2008)
B6-vitamiin inhibeerib trombotsüütide agregatsiooni ja samal ajal kaitseb ka veresoone endoteelirakke kahjustuste eest. Töös uuriti B6-vitamiini vitameeride püridoksiini (PN), püridoksamiini (PM), püridoksaali (PL) ja püridoksaalfosfaadi (PLP) toimeid trombotsüütide agregatsioonile koronaarhaigetel võrdlevalt nii optilise kui ka impedantsmeetodiga in vitro. Mõlema meetodi puhul ei erinenud B6-vitamiini vitameeride IC50 väärtused märkimisväärselt. Kuna erinevad B6-vitamiini vitameerid esinevad vereplasmas korraga, uuriti ka nende koostoimet. Eraldi võetuna inhibeerivad nad trombotsüütide agregatsiooni millimolaarstetes kontsentratsioonides, kombinatsioonides on nad tõhusad juba mikromolaarsetes kontsentratsioonides. Selline tulemus viitab B6-vitamiini vitameeride võimalikule rollile aterotromboosi kujunemisel. Eesti Arst 2008; 87(12):923−929