Loomulike tappurrakkude aktiivsuse tsütomeetriline määramine - Everaus, Hele; Aints, Alar; Štšerbakova, Anna (Eesti Arst, 2008)
Loomulikud tappurrakud (ingl natural killers, NK) on loomulikku immuunsust tagavad lümfotsüüdid, mis on võimelised hävitama teisi rakke ilma eelneva immunoloogilisekogemuseta. Tänapäeval on võimalik kasutada NK-rakke immuunteraapia otstarbel. NK-rakkude lüütilist funktsiooni kontrollivad paralleelselt mitmed retseptorite kompleksid, millest paremini on uuritud KIR (killer cell immunoglobulin-like receptors). NK-rakkude funktsionaalse aktiivsuse määramine on kuni viimase ajani põhinenud radioaktiivse kroomi märklaudrakkudest vabanemise mõõtmisel. Uued meetodid rakkude märgistamiseks ning tsütolüüsi tuvastamiseks võimaldavad NK aktiivsust määrata tsütomeetriliselt laiades piirides ja kombineerida funktsionaalse aktiivsuse mõõtmist immuunfenotüübi analüüsiga, mis aitab vältida radioaktiivse isotoobi kasutamisega seotud ohte ja piiranguid. Eesti Arst 2 008; 87(10):738−747