Virtuaalne kolonoskoopia – uus võimalus jämesoolehaiguste diagnoosimiseks - Tõnnov, Äli; Ehte, Maria; Gavrilkina, Jelena (Eesti Arst, 2008)
Virtuaalne kolonoskoopia (VK) on mitteinvasiivne uurimismeetod, kus kompuutertomograaﬁa (KT) ja spetsiaalse tarkvara abil visualiseeritakse jämesoolt eesmärgiga diagnoosida jäme- ja pärasoole haiguslikke seisundeid. VK on ohutu ja patsiendile hästi talutav, meetodi tundlikkus on sarnane endoskoopilise kolonoskoopiaga, mistõttu VK sobib ka jämesoolevähi sõeluuringuks. Lisaks sellele saab VK abil hinnata kaasuvat kõhuõõnepatoloogiat. Seda diagnostikameetodit on Põhja-Eesti Regionaalhaiglas edukalt kasutatud alates 2005. aastast. Käesoleva artikli eesmärgiks on tutvustada VKd kui perspektiivset meetodit jämesoolehaiguste diagnoosimisel ja anda ülevaade esimestest tulemustest Põhja-Eesti Regionaalhaiglas tehtud protseduuride põhjal. Eesti Arst 2 008; 87(10):792−796