Magnetresonants-spektroskoopia põhimõte ja peamised kliinilised näidustused - Tomberg, Tiiu; Kepler, Kalle (Eesti Arst, 2008)
Magnetresonants-spektroskoopia (MRS) on magnetresonantstomograaﬁa (MRT) üks rakendusala, mis võimaldab uurida eluskoe biokeemilisi koostisosi. Keemias ja füüsikas on magnetspektroskoopia meetod ammu tuntud, biomeditsiinis on ta kasutusel alates 1980. aastatest. MRS-andmete saamine on sarnane tavalise MRT-uuringuga, kuid kasutatakse erinevat ruumilise kodeerimise, andmete kogumise ja järeltöötluse tehnikat. MRSi kasutamine on näidustatud paljude neuroloogiliste haiguste diagnoosimisel, kulu jälgimisel ja prognoosi hindamisel. MRS-muutused on mittespetsiiﬁlised, nende interpreteerimisel tuleb arvesse võtta kliinilisi andmeid, saadud ravi ja võimalikke süsteemseid haigusi. Kuna ka Eestis on tekkinud võimalused MRSi rakendamiseks nii Tartus kui ka Tallinnas, tutvustab järgnev ülevaateartikkel MRSi põhimõtet ja kasutamise näidustusi. Eesti Arst 2008; 87(10):783−790