Soole ärritussündroom - Salupere, Riina (Eesti Arst, 2008)
Soole ärritussündroom on jämesoole sagedane talitlushäire (ingl irritable bowel syndrome, ld syndroma irritabilitatis intestini). Vaevused tekivad eelkõige nooremas täiskasvanueas ning naistel kaks korda sagedamini kui meestel (1–4). Perearsti vastuvõtule pöördub kolmandik haigeist ning neist omakorda kolmandik suunatakse gastroenteroloogi konsultatsioonile. Arsti juurde tuleb patsient tavaliselt alles siis, kui vaevused mõjutavad oluliselt tema elukvaliteeti. Soole ärritussündroomiga haige igapäevaelu ja puhkus on häiritud ning elustiil ja sotsiaalne heaolu on vaevustest mõjutatud. See on ka põhjuseks, miks soole ärritussündroomiga haige külastab sagedamini perearsti, tal tehakse rohkem uuringuid, ta kasutab rohkem ravimeid ja on sagedamini haiglas (3, 4). Eesti Arst 2008; 87(6):465−469