Ümarvari kopsus - Laisaar, Tanel (Eesti Arst, 2008)
Ümarvari kopsus on võrdlemisi sage kliiniline probleem, mille korral on põhiküsimuseks täpse morfoloogilise diagnoosi kinnitamine. Ümarkolle võib olla primaarne kopsuvähk, üksik kopsumetastaas, healoomuline kasvaja, tuber kuloom või muu. Diagnoosimine koosneb üksikasjalikust anamneesist, erinevate võimalike haiguste tõenäosuse hindamisest, mitmetest radioloogilistest uuringutest ja sageli ka invasiivsetest diagnostikameetoditest. Diagnoosi kinnitamiseks võib vajalikuks osutuda videotorakoskoopiline kopsuresektsioon, mis healoomuliste kollete puhul on ühtlasi ka lõplikuks ravimeetodiks. Pahaloomuliste haiguskollete puhul võimaldab torakoskoopial saadud täpne diagnoos planeerida edasist ravitaktikat. Eesti Arst 2008; 87(4):260−268