Kaasasündinud südamerike ja rasedus - Kirss, Anne; Kirss, Fred (Eesti Arst, 2008)
Viimastel aastakümnetel tõhustunud ravi abil jõuab täisikka üle 80% kaasasündinud südamerikkega lastest, kuid kaasasündinud südamerikkega naisele võib rasedus põhjustada lisariske nt rütmihäirete, insuldi, kopsuturse või ägeda südamepuudulikkuse näol. Samuti võib ema südamerike kujutada ohtu loote ja vastsündinu arengule (üsasisene kasvupeetus või surm, ajuhemorraagia, enneaegsus). Suurima riski naisele põhjustavad raske südamepuudulikkus, tsüanoos ja vasaku südametrakti obstruktsioon. Et rasedus kulgeks võimalikult tüsistustevabalt, on vajalik selliste naiste pidev ja hoolikas jälgimine ning nõustamine erinevate spetsialistide poolt nii raseduse ajal, sünnitusel kui ka sünnitusjärgses perioodis. Eesti Arst 2008; 87(2):116−121