Luu- ja liigeseinfektsioonide tekitajad lastel - Märtson, Matis (Eesti Arst, 2009)
Töö eemärgiks oli analüüsida laste luu- ja liigesepõletike tekitajaid ning nende ravimitundlikkust. Analüüsiti kõiki positiivseid külve, mis olid võetud 2000. aasta jaanuarist kuni 2009. aasta augustini Tallinna Lastehaiglas hematogeensete luu- ja liigeseinfektsioonidega ravil viibinud patsientidelt. Tekitajad isoleeriti ja ravimitundlikkus määrati Põhja-Eesti Regionaalhaigla mikrobioloogia laboris. Üle aastaste laste grupis (n = 28) olid haigustekitajateks valdavalt oksatsilliinitundlikud stafülokokid (86%). Noorematelt lastelt isoleeriti (n = 18) stafülokokid 61%-l juhtudest. Nende seas ka üks metitsilliiniresistentne Staphylococcus aureus. Lisaks isoleeriti veel streptokokke, Klebsiella oxytoca ja Pseudomonas aeroginosa. Üle aastastel patsientidel on luu- ja liigeseinfektsioonide korral tõhus monoteraapia oksatsilliiniga. Imikutel esinev tekitajate paljusus õigustab laiema toimespektriga antibakteriaalset ravi. Eesti Arst 2009; 88(Lisa4):39−45